Estea

Galileïlaan 23c
Postbus 130, 6710 BC Ede
T 0318 64 17 27
E info@estea.nl

Menu schaduw
https://mindcms-main.s3.eu-west-2.amazonaws.com/ZXN0ZWEtbmw%3D/5e68acd37d474/leeuwarden-noordvliet441_1_20200311_041811.jpg
naar overzicht
11 maart 2020

Huiselijke sfeer in nieuw Zorghuis Noordvliet!

,,Mooi is het hier, hé”, zegt Gerrit Oebele de Boer (75) uit Leeuwarden over Zorghuis Noordvliet. De kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie werd zaterdagmiddag, 29 februari officieel geopend.

In een van de gezamenlijke woonkamers spint de rode huiskat Jip op een stoel en aan de muur tikken klokken uit grootmoeders tijd. ,,Echt vertrouwd”, oordeelt De Boer over de huiselijke inrichting.

,,Het is heel fijn dat mensen met dementie hier een eigen plek kunnen krijgen, waar gelijkgestemden en lotgenoten op een heel fijne manier samen kunnen wonen”, vindt De Boer. ,,Met de mogelijkheid dat de partner erbij blijft. Die gedwongen scheiding zie ik zo vaak, dat hoeft hier gelukkig niet.”

Samenwerking

Op één na zijn alle vijftien appartementen van Zorghuis Noordvliet bezet, zegt bestuurder Tietsjannie Hamstra. De zorgkosten worden betaald uit het persoonsgebonden budget van de bewoners. Er zijn dertien voltijds medewerkers in dienst.

Het zorghuis werkt samen met de mantelzorgmakelaar en het Odensehuis Gerard Smit, dat sinds een jaar een ruimte huurt in het complex. In het Odensehuis ontmoeten zo’n dertig mensen met beginnende dementie elkaar. Het is 2,5 dag in de week geopend. Voorzitter Harry Wiersma zou liever vaker opengaan, maar daar zijn meer vrijwilligers en meer gemeentegeld voor nodig, zei hij. ,,De behoefte is er zeker.”

Zes treden op

Een van de voormalige vrijwilligers is De Boer. ,,Ik heb geschilderd met de mensen”, vertelt de man, die in een flat aan de Julianalaan woont.

Hij heeft geen geestelijke problemen, maar wel fysieke. ,,Ik woon op de begane grond, maar moet toch zes treden op. Dat gaat niet meer, ik moet iets anders hebben. Zoiets als hier is wel heel mooi.”

Bron:  https://www.lc.nl/friesland/Huiselijke-sfeer-in-nieuw-Zorghuis-Noordvliet-25406536.html?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F