Estea

Galileïlaan 23c
Postbus 130, 6710 BC Ede
T 0318 64 17 27
E info@estea.nl

Menu schaduw
https://mindcms-main.s3.eu-west-2.amazonaws.com/ZXN0ZWEtbmw%3D/5fca3e3e684ab/15889_1_20201204_134846.jpg
naar overzicht
4 december 2020

Laten we kwetsbare doelgroepen actief onderdeel maken van de samenleving

Wonen is een primaire levensbehoefte. Iedereen heeft een dak boven zijn hoofd nodig. Maar zeker voor ouderen en mensen in een kwetsbare positie geldt: niet zomaar een dak! Het gaat erom wat er onder dat dak gebeurt. Dat de mensen die er wonen, ondanks ouderdom of beperkingen, een fijn leven hebben. Na ruim 10 jaar pionieren in zorgvastgoed, hebben wij een goed idee wat daarvoor nodig is. Het sleutelwoord is: activering. Laten we kwetsbare doelgroepen actief onderdeel maken van de samenleving!

Voor zorgprofessionals is vastgoed niet hun corebusiness. Voor ons wel. Onze focus is gericht op het realiseren van een prettige woonomgeving voor kwetsbare groepen. Zorgvastgoed is een vak apart. In deze tak van sport gaat het niet alleen om stenen, maar ook om concepten. Concepten die zijn toegesneden op de eindgebruikers. Mensen die zorg nodig hebben. Niemand wil terug naar de oude bejaardentehuizen waar met de beste bedoelingen passiviteit werd gekweekt. Het is tijd voor nieuwe concepten die passen in de huidige tijd en aansluiten bij de behoefte om zo lang mogelijk actief deel uit te blijven maken van de samenleving. Het ideale zorgvastgoed activeert mensen en nodigt ze uit om dingen te doen die ze leuk vinden en die het leven de moeite waard maken. ‘Meedoen’ draagt in hoge mate bij aan het welzijn van bewoners en hun kwaliteit van leven.

Invulling 

Dat vraagt om betaalbare all-inclusive concepten met de mogelijkheid van professionele zorg, faciliteiten en activiteiten. Concepten waarin ontmoeting en sociaal contact centraal staan en ruimtes die uitnodigen om samen dingen te ondernemen. Geluk zit in kleine dingen, zoals een gastvrije omgeving. Een gezellige huiskamer kan mensen ertoe aanzetten om zelf koffie te schenken of samen te koken. Op die manier breng je een gebouw tot leven en zet je mensen in beweging – letterlijk en figuurlijk. Ook het mengen van verschillende doelgroepen kan helpen om bewoners te activeren en iets voor anderen te betekenen. Iemand met een handicap kan bijvoorbeeld de tuin verzorgen of boodschappen doen voor ouderen die niet meer mobiel zijn. Zo snijdt het mes aan verschillende kanten. 

Regionaal 

Een goed concept is maatwerk. Vanaf het eerste begin moeten de wensen en behoeften van de toekomstige bewoners centraal staan en onderdeel zijn van de planvorming. Levensloopbestendigheid is daarbij een must. In welke levensfase iemand ook zit, het is zaak om precies die dingen toe te voegen die van een huis een thuis maken. Een plek waar je je jezelf kan zijn en kunt doen waar je blij van wordt. Wat dat is, verschilt per doelgroep en zelfs per regio. Zo werken we in Brabant met het concept ‘Genoeglijk wonen’ dat draait om gezelligheid en saamhorigheid - zoals dat hoort bij de streek. In het meer nuchtere Friesland vullen we het concept weer op een andere manier in. Het is een soort menukaart die je aan kunt passen aan de lokale omgeving. 

Samenwerking 

Deze aanpak vraagt om samenwerking in alle fasen van het traject. Met partners die het concept snappen. Een gemeenschappelijke visie maakt dat je snel en makkelijk kunt schakelen. En dat is nodig, want we staan met de vergrijzing voor enorme opgaven die we alleen samen kunnen invullen. De zorgvraag neemt toe, zorg is duur en ouderen moeten steeds meer zelf betalen. Logisch dat ze dan ook iets willen wat echt bij hen past. Dat vraagt om meer en betere concepten. Een mooie uitdaging voor alle partijen die werken aan zorgvastgoed. Daarbij is het gelukkig niet nodig om het wiel opnieuw uit te vinden. Wij weten inmiddels wat er nodig is voor duurzame huisvesting die bijdraagt aan het welzijn van kwetsbare bewoners en ouderen. Het resultaat zien we elke dag in de praktijk: blije mensen die ondanks hun leeftijd of beperkingen volop meedoen en van het leven genieten. Delen is wat ons betreft vermenigvuldigen, en goed zorgvastgoed kan er niet genoeg zijn. Dus kom gerust langs voor inspiratie of advies! 

Deze column is door Erik van den Brand, aandeelhouder Estea, geschreven en is gepubliceerd in de decembereditie van VG Visie. Bekijk de column hier.