Gloednieuwe duurzame appartementen in voormalig zorgcomplex Westhoek
In opdracht van Estea is de renovatie van de hoogbouw en het
centrale voorzieningencentrum van zorgcomplex Westhoek eind 2016 van start gegaan. De 64 zorgkamers die er toen waren in de hoogbouw werden omgebouwd tot 41
nieuwe appartementen van diverse afmetingen.
Er zijn nu drie appartementen van 70 tot 90 vierkante meter en enkele kleinere van 50 vierkante meter. Allemaal beschikken ze over een zeer ruim balkon of een terras.
Locatie
Zevenbergen, Prins Bernhardstraat 1
Bijzonderheden
Energielabel van G naar A+
Gefaseerde opleverdatum
Augustus 2017
Een zorgcomplex gericht op een duurzame toekomst
In het voormalige verpleeghuis woonden mensen die sterk afhankelijk waren van zorg. Deze studio's voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd. De kamers waren met een oppervlakte van ongeveer 24 vierkante meter te klein. Ook het sanitair was verouderd en de stookkosten ongekend hoog. Met de renovatie zijn de appartementen ontstaan die klaar zijn voor een duurzame toekomst. Het gebouw is ook grondig verduurzaamd waarbij het energielabel van G naar A+ is gegaan.
Het voormalige zorgcomplex is verder zo gerenoveerd dat bewoners van binnen en buiten Westhoek kunnen binnenwandelen voor ontmoeting, activiteiten en het bespreken van (zorg)vragen. Zo sluit Westhoek aan op de groeiende behoefte aan zorg binnen de wijk. Ten slotte is ook het hart van de westhoek, de algemene ruimtes, vernieuwd. Dat stond niet in de planning en daarmee zijn dan ook de verwachtingen overtroffen.
Trots op het eindresultaat
Het gebouw aan de Prins Hendrikstraat oogt nu een stuk eigentijdser en vriendelijker. Zestig kleine kamertjes zijn verbouwd tot 40 appartementen. Een ingrijpende verbouwing die duidelijk zijn vruchten heeft afgeworpen. Het is een prachtig en in het oog springend woonzorgcomplex geworden.
VAN RUSTHUIS VOOR OUDEREN NAAR MODERN ZORGCOMPLEX
Het pand aan de Prins Bernhardstraat is ooit ontstaan vanuit de gereformeerde kerk in Zevenbergen. Het begon als een rusthuis voor ouderen, maar dat werd steeds verder uitgebreid. Er werd ook een verpleeghuis in ondergebracht dat verhuurd werd aan een grote zorgaanbieder. Ten slotte zijn er ook een groot aantal aanleunwoningen onderdeel van het complex. Estea besloot dit geheel aan te kopen om er iets moois van te maken.
Na de aankoop van de Westhoek door Estea Capital is in nauwe samenspraak met de bewoners en stakeholders gestart met een integraal transformatie en renovatieproces. De bewoners van het verpleeghuis zijn stapsgewijs tijdelijk verhuisd naar de nieuwe Mauritshof in Klundert. Zo kon het langzaam worden afgebouwd. Het doel was om van de Westhoek een woonzorgcentrum te maken waar mensen zich thuis en veilig voelen. In totaal moesten er zo’n 40 appartementen worden gerealiseerd als vervanging van het intramurale zorg gedeelte. Hiermee verdween de zware verpleegzorg, aangezien het overheidsbeleid inzet op een scheiding van wonen en zorg. Maar mensen kunnen in het vernieuwde complex straks wel zorg op afroep krijgen van de zorgaanbieder die nauw betrokken is bij de Westhoek.