Gedateerd vastgoed transformeren in een woonzorgcentrum voor de toekomst
Woonzorgcentrum De Bunterhoek in Nunspeet voldeed niet meer aan de eisen die tegenwoordig gesteld worden voor moderne zorgcentra. Daarom werd Estea ingeschakeld door Woonzorgunie Veluwe (WZU Veluwe) voor een haalbaarheidsonderzoek naar de herontwikkelingsmogelijkheden.
(geplande) opleverdatum
Eind mei 2019
Partners
Lengkeek Architecten en Ingenieurs B.V.
Bestemming (huurder)
Huidige bewoners
Bijzonderheden
Gefaseerde aanpak waarbij de nieuwbouw eerst wordt gebouwd en daarna pas het oude pand wordt gesloopt
Locatie
Nunspeet, Secretaris Boerhoutweg 11
Betrokkenheid van Estea
Woonzorgunie Veluwe (WZU) heeft als doelstelling om in 2020 een voorbeeld te zijn voor christelijke zorg in Nederland en dus werd de staat van het woonzorgcentrum De Bunterhoek in Nunspeet kritisch tegen het licht gehouden. De conclusie was duidelijk: er moest een nieuw, eigentijds en vooral toekomstbestendig woonzorgcentrum komen.
Estea is namens de WZU Veluwe verantwoordelijk voor het volledige projectmanagement, vanaf initiatieffase tot de realisatiefase. Allereerst moest onderzocht worden of de wens realistisch was en daarom werd er begonnen met een haalbaarheidsonderzoek. Daarop kwam een positief antwoord, maar de eerste en grootste uitdaging stond vervolgens meteen voor de deur. Het plan was om de locatie eerst te kopen van de woningcoöperatie van wie de WZU al 40 jaar het complex huurde en daarna de nieuwbouwprojecten te ontwikkelen. Estea sprak op bestuurlijk niveau met alle betrokken partijen en wist uiteindelijk het gebouw en de omliggende grond te kopen voor WZU.
Impressies
In de nieuwbouw komen in totaal 108 appartementen. Bestaande uit 60 ‘wonen met zorg’ appartementen en in totaal 48 appartementen voor vier kleinschalige woongroepen. Deze vier woongroepen worden onderverdeeld in 2 keer 6 appartementen. Dit betekent een totaal van 12 appartementen per woongroep. Deze ruimtes, maar ook de ‘wonen met zorg’ appartementen, worden modern en royaal van opzet.
LIEVER GEEN VERHUIZING
De bewoners van een zorgcentrum willen als vanzelfsprekend liever geen verhuizing en zodoende was de tweede grote uitdaging om de bewoners en ook de medewerkers enthousiast te maken voor hun nieuwe onderkomen. Om dat voor elkaar te krijgen zijn er verschillende informatiebijeenkomsten georganiseerd en is elke stap van de nieuwbouwplannen in nauw overleg gegaan met de medewerkers, bewoners, cliëntenraad, buurtbewoners en de gemeente.
Om de bewoners zoveel mogelijk te ontlasten is er gekozen voor een gefaseerde aanpak, waarbij de nieuwbouw eerst wordt gebouwd en daarna pas het oude pand wordt gesloopt. Hierdoor hoeven de bewoners maar één keer te verhuizen. Inmiddels is men begonnen met het bouwen van de nieuwe Bunterhoek en is er ook een voorzichtig begin gemaakt met het slopen van het oude pand. De verwachting is dat de bewoners aan het einde van 2019 allemaal zijn verhuisd.